Friday, January 6, 2023

آیا شقاق یا زخم مقعدی خود به خود بهبود می‌یابد؟

مدفوع به طور موقت در رکتوم ذخیره می‌شود و از طریق مقعد از بدن خارج می‌شود. شقاق مقعدی یک پارگی یا شکاف در پوشش مقعد (مخاط مقعد) است. علائم و نشانه‌ها شامل درد هنگام دفع مدفوع، سوزش و خارش و خروج خون قرمز روشن از مقعد است.



شقاق مقعدی در پوست دیواره مقعد ایجاد می‌شود. آنها معمولا به سمت پشت مقعد شما رشد می‌کنند، اما گاهی اوقات می‌توانید یکی را در جلو یا حتی هر دو را با هم داشته باشید. اگر شرایطی دارید که باعث ایجاد شقاق مقعدی شده است (به عنوان مثال بیماری کرون) ممکن است زخم‌ها در سمت چپ یا راست مقعد ایجاد شوند.

این مشکل در کودکان کمتر از یک سال شایع است و حساسیت فرد به شقاق مقعدی با افزایش سن کاهش می‌یابد. علل شایع در بزرگسالان شامل یبوست و ضربه به مقعد (مانند زایمان سخت یا رابطه مقعدی) است.

حدود نیمی از موارد با خودمراقبتی مناسب و اجتناب از یبوست خود به خود بهبود می‌یابند. با این حال، اگر فشار ناشی از دفع مدفوع دائماً شقاق را تحریک کند، می‌تواند مشکل ساز شود.

اگر شقاق مقعدی کمتر از شش هفته داشته باشید، به آن شقاق مقعدی حاد می‌گویند. اگر بیش از شش هفته طول بکشد، به عنوان شقاق مزمن مقعد شناخته می‌شود.


علائم و نشانه‌های فیشر مقعد
علائم شقاق مقعدی معمولا آزاردهنده و غیر قابل تحمل است و می‌تواند شامل موارد زیر باشد:یک درد تیز یا سوزش در داخل یا اطراف مقعد هنگام مدفوع. برخی از مردم این را به عنوان احساسی مانند “عبور شیشه شکسته” توصیف می‌کنند. ممکن است تا چند ساعت پس از آن همچنان درد عمیق و سوزش را احساس کنید.
خونریزی هنگام مدفوع، همه افراد مبتلا به شقاق مقعدی خونریزی ندارند. اما اکثر مبتلایان بعد از تخلیه روده، خون در کاسه توالت یا روی دستمال توالت مشاهده می‌کنند.
اسپاسم (سفت شدن ناگهانی) در ماهیچه‌های اطراف مقعد هنگام مدفوع.
احساس پارگی در مقعد هنگام مدفوع.

این علائم ممکن است همیشه به دلیل شقاق مقعدی نباشد. سایر شرایط، مانند هموروئید (بواسیر) می‌توانند علائم مشابهی ایجاد کنند. اگر هر یک از علائم بالا را دارید، بخصوص هنگام مشهده خونریزی مقعدی، برای مشاوره و بررسی وضعیت به دکتر متخصص مراجعه کنید.

نحوه معاینه و تشخیص شقاق
پزشک عمومی شما معمولاً با سؤال در مورد علائم، سابقه بیماری‌های شما و معاینه بالینی، می‌تواند شقاق مقعدی را تشخیص دهد. آنها از شما می‌خواهند که علائم خود و مدت زمانی که آنها را تجربه کردید، توضیح دهید.




پزشک شما را معاینه می کند و از شما می‌خواهد که به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به سمت قفسه سینه خم کنید. سپس باسن شما را به آرامی جدا می‌کند تا ناحیه مورد نظر را بررسی کند و ببینند آیا شکافی وجود دارد یا خیر.

اگر ابهامی در مورد علت علائم شما وجود دارد یا اگر درمان‌های اولیه کمکی نمی‌کند، پزشک عمومی شما ممکن است شما را به یک جراح کولورکتال ارجاع دهد.

با توجه به اینکه کودکان هم مستعد ابتلا به این بیماری هستند، باید علائم و عکس العمل کودک در هنگام دفع را جدی بگیرید. اگر شقاق کودک پس از چند هفته بهبود نیافت، پزشک عمومی ممکن است او را به یک متخصص اطفال ارجاع دهد.

روش‌های درمان شقاق مقعد
در چند هفته اول ابتلا به شقاق توصیه می‌شود از روش‌های خانگی و دارویی برای درمان این بیماری استفاده کنید. روش‌هایی مثل مصرف فیبر و مایعات کافی، کمپرس یخ، گرفتن حمام سیتز و حتی استفاده از دارو و پماد شقاق (تحت نظر پزشک) می‌تواند به بهبود این عارضه کمک کند.

اما در صورتیکه این گزینه‌های درمانی به بهبود شقاق مقعدی شما کمک نکرده و یا دوباره عود می‌کند، ممکن است پزشک عمومی شما را به یک جراح کولورکتال ارجاع دهد. جراح شما در مورد گزینه‌های دیگر درمان با شما صحبت خواهد کرد. گزینه‌های درمانی شامل روش‌های زیر است:

تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس)
در این روش، جراح شما بوتاکس را مستقیماً به عضله اسفنکتر در مقعد شما تزریق می‌کند. هدف این است که به طور موقت این عضله را شل کند تا شقاق شما بهبود یابد.

درمان شقاق با لیزر
روش نوین لیزر شقاق یا فیشر، یکی از جدیدترین و موثرترین راه‌های درمان این بیماری است. در روش درمان شقاق با لیزر، کانال مقعدی شما کمی شل می‌شود و با کمک اشعه لیزر زخم و ترک ناشی از این بیماری ترمیم می‌گردد. روش لیزر فیشر یک عمل سرپایی به شمار می‌رود که با بی حسی موضعی انجام می‌شود اما نتایج آن قطعی است. همچنین هیچگونه عوارضی در روش لیزر شقاق وجود ندارد.

عمل جراحی شقاق با لیزر در مقایسه با جراحی فیشر مزایای بی شماری دارد و به همین دلیل تا این حد مورد استقبال بیماران قرار گرفته است.

فیشرکتومی
در این روش جراح پوست آسیب دیده شقاق را با برشی حذف می‌کند تا خود به خود ترمیم شود. برای کاهش درد و اثربخشی بیشتر این روش عمل جراحی شقاق یا فیشر، ممکن است تزریق بوتاکس هم همزمان با این روش انجام شود.

اسفنکتروتومی داخلی جانبی
این یک نوع جراحی است که شامل ایجاد برش در ماهیچه‌های اسفنکتر مقعد می‌شود. این روش اسپاسم و تنش اطراف مقعد را آزاد می‌کند و به شقاق اجازه می‌دهد بهبود یابد. پزشک شما معمولاً این را تنها پس از اینکه سایر درمان‌ها از جمله بوتاکس را امتحان کردید، پیشنهاد می‌کند.

فلپ‌های پیشرفته مقعدی
فلپ شامل برداشتن پوست سالم از پوشش مقعد و استفاده از آن برای جایگزینی پوست آسیب دیده در شقاق است. ممکن است پزشک آن را همزمان با اسفنکتروتومی یا بعد از آن انجام دهد.

آرگامگ

No comments:

Post a Comment